Головна » 2009 » Липень » 24

Визначено умови проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) навчальних досягнень осіб, які вступатимуть до вищих навчальних закладів у 2010 році


Нові умови проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) затверджено наказом Міністра освіти і науки від 26 червня 2009 року № 570 «Про зовнішнє незалежне оцінювання навчальних досягнень осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів України в 2010 році».

Згідно із зазначеним наказом, тестування буде проводитись у червні-липні 2010 року (у цьому році тестування проводилось у травні-червні), а обов'язкових предметів буде два українська мова та література та на вибір математика чи історія України (у цьому році обов'язковим предметом була тільки українська мова та література).

Також, зовнішнє тестування буде проводитись тільки української мовою, а учасники тестування, які навчались мовами національних меншин бу ... Читати далі »

Категорія: Вступ 2010 | Переглядів: 776 | Додав: olena | Дата: 24-Лип-2009 | Коментарі (0)

Діти докладніше знатимуть про злочин геноциду проти нашого народу - Голодомор 1932-1933 років, масові репресії комуністичної влади та боротьбу Організації українських націоналістів

Міністерство освіти і науки України розробило і затвердило зміни до програми з історії України та всесвітньої історії для учнів 5-12 класів, про це їдеться в наказі МОН № 491 від 5 червня цього року, повідомляє прес-служба МОН.

Зміни спрямовані на подолання розриву між змістом підручника та найновішими напрацюваннями вітчизняної історіографії. Особливо це стосується історії найближчого до нас ХХ століття, яка протягом тривалого часу містила найбільше так званих "білих плям". Сьогодні, завдяки відкриттю раніше недоступних фондів архівів, інтенсифікації досліджень, зокрема через залучення до роботи нової генерації істориків, встановлено багато невідом ... Читати далі »

Категорія: Педагогіка | Переглядів: 642 | Додав: olena | Дата: 24-Лип-2009 | Коментарі (0)

Незважаючи на запевняння чиновників, що тестування покладе край корупції при вступі до ВНЗ, залишена лазівка у вигляді пільговиків, які гарантовано одержують студентський квиток, дає можливість для махінацій

Причому, оскільки ризики нині більші, то й ціни значно виросли. Окрім того, на ринку "вступних послуг" орудують шахраї, пропонуючи вирішити питання: гроші беруть, але ні з ким не домовляються.

"Мій син поступає на економіку в один із престижних ВНЗ. За балами він проходив, але в останній момент, нам сказали, що взяли багато першочерговиків (медалісти, переможці предметних олімпіад, мешканці гірської місцевості, діти з багатодітних родин тощо), але за $12 тисяч нам запропонували одержати такий самий статус. Мов, увечері гроші, ранком вступ. Загалом, я в розпачі, а син у депресії: він же вірив у всю цю систему, що вона чесна. А виходить ‑ набрав майже 400 балів і не може поступити ... Читати далі »

Категорія: Вступ 2009 | Переглядів: 761 | Додав: olena | Дата: 24-Лип-2009 | Коментарі (4)

Українські школярі вивчатимуть екологію за стандартами ОБСЄ

автор Євген Солонина

Київ – ОБСЕ розпочала проект «Зелений пакет», який передбачає запровадження в українських школах нової програми з екологічної освіти з використанням сучасних технологій. Програма будується на основі проектів ОБСЄ, реалізованих в інших країнах Європи, та на досвіді українських освітян і екологів.

Для школярів Польщі, Чехії, Албанії, Словаччини, Туреччини та інших держав екологія є однією з базових дисциплін. Причому вивчають її не за традиційними підручниками. Їм на зміну прийшли навчальні фільми, ігри, інтерактивні рухомі ілюстрації, комп’ютерні бази даних із кожної теми та брошури з порадами для викладача . Все це входить до так з ... Читати далі »
Категорія: Педагогіка | Переглядів: 751 | Додав: olena | Дата: 24-Лип-2009 | Коментарі (0)

Втрати через комп'ютерне піратство


Україна залишається серед країн із найвищим рівнем комп'ютерного піратства, пише газета «Голос України».
Використання неліцензійного програмного забезпечення торік становило 84 відсотки, а втрати економіки від цього сягнули 534 млн. доларів на рік. Видання наголошує, що в Україні не створена ефективна система збору та виплати винагороди авторам, виконавцям, виробникам фонограм та відеограм. За оцінками фахівців, збори сплачують лише сім відсотків користувачів. Докладніше з проблемою видання знайомить у матеріалі «За інтелект треба платити».

по матеріалах РадіоСвобода




Категорія: ІТ в освіті | Переглядів: 537 | Додав: olena | Дата: 24-Лип-2009 | Коментарі (0)

Слово "школа" після 9 класу потрібно забути. Таку думку висловив екс-міністр освіти і науки, президент Академії педагогічних наук, член Національної академії наук Василь Кремень в ефірі радіо "Свобода"

"Ми повинні перейти до формування ліцеїв. 10, 11 і 12 класи - це профільне навчання. Ми проголосили 12-річну школу не для того, щоб розтягнути навчання ще на 1 рік. В задумі була принципово нова школа. Нам потрібно змінювати систему освіти", - відзначив політик.

На його думку, профільне навчання в старшій школі потрібно почати у всій Україні за 2 роки. "Саме 20 листопада на загальних зборах в академії (педагогічних наук. - ред.) буде обговорюватися це питання", - повідомив В. Кремень.

По матеріалах ЛIГАБiзнесIнформ




Переглядів: 726 | Додав: olena | Дата: 24-Лип-2009 | Коментарі (0)

Слово "школа" після 9 класу потрібно забути. Таку думку висловив екс-міністр освіти і науки, президент Академії педагогічних наук, член Національної академії наук Василь Кремень в ефірі радіо "Свобода"

"Ми повинні перейти до формування ліцеїв. 10, 11 і 12 класи - це профільне навчання. Ми проголосили 12-річну школу не для того, щоб розтягнути навчання ще на 1 рік. В задумі була принципово нова школа. Нам потрібно змінювати систему освіти", - відзначив політик.

На його думку, профільне навчання в старшій школі потрібно почати у всій Україні за 2 роки. "Саме 20 листопада на загальних зборах в академії (педагогічних наук. - ред.) буде обговорюватися це питання", - повідомив В. Кремень.

По матеріалах ЛIГАБiзнесIнформ




Переглядів: 609 | Додав: olena | Дата: 24-Лип-2009 | Коментарі (0)

Міністр освіти і науки Іван Вакарчук закликає відмовитися від практики призначення керівників навчальних закладів за політичними квотами, особистої відданості та родинними зв'язками

Про це він заявив на всеукраїнському семінарі "Завдання післядипломної педагогічної освіти в контексті удосконалення системи освіти України", який відбувся в Яремчі.

За словами міністра, майже 90% керівників шкіл не володіють методами ефективного управління, 85% директорів - не володіють комп'ютером. Також, як стверджує Іван Вакарчук, більше 80% керівників - не володіють економічними знаннями, необхідними для функціонування навчальних закладів. Водночас, міністр освіти та науки звернув увагу на те, що кадровий резерв повинен формуватися лише після проходження відповідної професійної підготовки.

По матеріалах zaxid.net




Категорія: Післядипломна освіта | Переглядів: 1427 | Додав: olena | Дата: 24-Лип-2009 | Коментарі (0)

У багатьох школах Павлограда серйозний недобір учнів, повідомив начальник місцевого відділу освіти Олександр Осипчук

"Наприклад, школа в мікрорайоні Сонячний, де планувалася забудова великого району, а зараз є лише пара багатоповерхівок і декілька приватних будинків. Ця школа розрахована на 1100 учнів, але числиться в ній цього року 214 дітей, а на наступний рік узагалі залишається всього 190. От ми і хотіли перевести всіх дітей і педагогів у сусідній навчальний заклад, де теж небагато учнів - 416", - розповів Осипчук. За його словами, з кожним роком дітей у місті стає усе менше. "10 років тому в нас було 18,5 тисяч учнів, зараз вже - 11 тисяч, а кількість шкіл і вчителів залишилася колишньою.

"На кожного учня з міського бюджету нам виділяють 4200 гривень на рік. Разом з кількістю дітей зменшилися і виплати, - пояснює чиновник. - Щоб забезпечити вчителів зарплатами, довелося ... Читати далі »

Переглядів: 610 | Додав: olena | Дата: 24-Лип-2009 | Коментарі (0)

Контролю немає ні з боку держави, ні з боку громади

"Звіт круглого столу "Україна: цивілізаційний проект майбутнього" буде опубліковано у газеті "Известия", але його ніхто не прочитає, оскільки українці розучилися читати. Вони ще не розучилися складати літери у слова, але вже не розуміють змісту прочитаного", - сказала під час зазначеного круглого столу президент Форуму видавців Олександра Коваль.

"Наше суспільство розділене на дві частини, але це не Схід і Захід, не "Наша Україна" та Партія регіонів, а на тих, хто вміє і не вміє читати", - наголосила Олександра Коваль. Вона зауважила, що, не вміючи читати та аналізувати, українці легко піддаються різноманітним маніпуляціям.

На підтвердження своїх суджень О.Коваль навела статистичні дані, згідно з якими 400 тисяч українських школярів відвідують школу не більше, аніж три місяці на рік. "Чи то шкільний автобус до школи ... Читати далі »

Переглядів: 637 | Додав: olena | Дата: 24-Лип-2009 | Коментарі (0)

Відбулась зустріч Першого віце-прем'єр-міністра України Олександра Турчинова з віце-президентом корпорації "Intel" Джоном Дейвісом

Під час зустрічі сторони обговори питання співробітництва в галузі трансформації системи освіти шляхом запровадження інноваційної програми "Комп'ютер кожному учню". Про це повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів України.

Також співрозмовники обговорили підготовку підписання угоди між Міністерством освіти і науки та "Intel" щодо впровадження новітніх технологій в системі освіти. Угодою передбачається загальна комп'ютеризація шкіл та впровадження відповідного програмного забезпечення в навчальний процес.

Олександр Турчинов висловив переконання, що за підтримки Уряду спільні програми та проекти будуть швидко та ефективно втілюватись. "Вони сприятимуть якісній зміні підходів до системи освіти та трансформації світогляду в цьому відношенні", ‑ ... Читати далі »

Переглядів: 566 | Додав: olena | Дата: 24-Лип-2009 | Коментарі (0)

Міністерство освіти та корпорація Intel оголошують конкурс проектів серед закладів освіти на найкращу модель використання персональних мобільних комп'ютерів учня

Учасниками конкурсу можуть бути вчителі середніх загальноосвітніх навчальних закладів, спеціальних загальноосвітніх закладів для дітей з особливими потребами, закладів для дітей-сиріт та дітей, що залишись без батьківського піклування, повідомляє прес-служба Міносвіти.

Конкурс стартував 13 липня 2009 року та завершиться 1 жовтня 2009 року. Заявки на участь в конкурсі приймаються до 20 вересня 2009 року. Імена переможців буде оголошено у День вчителя, 5 жовтня 2009 року.

В рамках конкурсу будуть розглядатися проекти, які мають яскраво виражений інноваційний характер та представляють моделі використання мобільних комп'ютерів в класно-урочній системі, на позакласних заняттях для розвитку творчих здібностей учнів, ... Читати далі »

Переглядів: 611 | Додав: olena | Дата: 24-Лип-2009 | Коментарі (0)