Головна » 2009 » Серпень » 27 » Підручники для дев'ятого класу: перезавантаження
Підручники для дев'ятого класу: перезавантаження
09:24:22

Підручники для дев'ятого класу: перезавантаження

Усі дев'ятикласники країни в цьому навчальному році будуть освоювати шкільну програму за новими підручниками. Що вражає: ну, просто занадто великий вибір нових шкільних посібників ‑ на 19 предметів, що вивчають у дев'ятому класі, припадає 147 підручників. Навіщо так багато?

"На кожний із предметів ми видали два-чотири підручника, плюс один з іспанської мови, що вивчають 1200 школярів", ‑ відповів на це запитання директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, доктор історичних наук, професор Олександр Удод.

‑ Головне, ‑ уважає Олександр Андрійович, ‑ щоб не було як у радянські часи 30-х років, коли з історії був тільки один підручник, з домінуючим акцентом на короткий курс історії ВКП(б). Зараз ми багато уваги приділяємо проблемам нацменшин, що вже відзначили по всій Європі. Тому 82 підручника для 9-го класу ми видали українською мовою, а 65 ‑ мовою національних меншин: російською, польською, угорською, румунською та кримсько-татарською. На ці мови ми переклали підручники із семи предметів.

‑ Чому тільки сім?

‑ Тому що існують предмети, котрі Міністерство освіти і науки свідомо відмовляється перекладати на інші мови. Наприклад, правознавство викладається тільки українською, тому що в нас усе судочинство здійснюється державною мовою. Так що перекладати підручник ‑ безглуздо. Те ж стосується історії України, де всі документи, уся база джерел краще сприймається державною мовою.

‑ Ви вже зіштовхувалися з критикою виданих підручників?

‑ Можливо, буде критика з боку рецензентів, політиків, які особливо цікавляться історією України. Буде також критика з боку Російської Федерації, що вже провела комісію з протидії фальсифікації історії. Вони постійно нав'язують нам ідею створити спільний підручник історії, за яким мають викладати й у Росії, і в Україні. Але ми з цим ніколи не погодимось, тому що для нас підручник історії ‑ це такий самий атрибут держави, як національний прапор, герб. А педагогічної критики власне кажучи не може не бути.

‑ А чи витримають усі ці нові підручники іспит школою?

‑ А в нас передбачена процедура апробації: підручники будуть уважно вивчатися протягом двох років у інститутах післядипломної освіти за допомогою методистів, учителів. Через два роки ми виведемо рейтинг книг. І, можливо, якісь із них не пройдуть перевірки. Через п'ять років наклад підручника або збільшиться, або книга буде знята з дистанції.

"Раніше діти вивчали предмети то по одній книжці, то в наступному році ‑ по іншій. А це занадто ускладнювало навчання. Зараз ми спробуємо виправити ситуацію", ‑ сказав на презентації нових підручників Олександр Ляшенко, один з авторів "Фізики" для 9-го класу. На його думку, зараз в Україні намагаються боротися з головним недоліком колишнього навчання: відсутністю наступності підручників.

Утім, дев'ятикласників у цьому навчальному році очікують не тільки нові підручники, а й нові предмети. Уперше вводиться курс практичного правознавства, а також такий обов'язковий урок, як художня культура, що раніш була факультативом. Людмила Масол, один з авторів підручника з цього предмету, розповіла: "У новому підручнику представлені різні види мистецтва: балет, хореографія, архітектура, музика, вокал тощо. Не залишили без уваги й сучасні види, наприклад, телебачення".

Але й у дисципліни, що викладались раніше, спромоглись внести зміни. Так, презентуючи підручник з основ здоров'я, його автори підкреслили, що він став більше практичним: відтепер учні зможуть оцінити своє психічне здоров'я за допомогою простого тесту.

Але, як наголосили на презентації, багато чого залежить від учителів. Навіть маючи під рукою поганий підручник, професійний педагог зможе дати гарні уроки, тоді як відмінний підручник не врятує поганого вчителя.

По матеріалам: kv.com.ua
Дата публікації: 27.08.2009

Категорія: МінОсвіти | Переглядів: 806 | Додав: olena | Теги: скачати підручники, підручник, 12-річне навчання, 9 клас | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]