Головна » 2010 » Березень » 15 » Перший міністр-реформатор Іван Вакарчук розірвав пуповину, яка зв’язувала нас з радянщиною, – УКУ
Перший міністр-реформатор Іван Вакарчук розірвав пуповину, яка зв’язувала нас з радянщиною, – УКУ
20:19:35

Перший міністр-реформатор Іван Вакарчук розірвав пуповину, яка зв’язувала нас з радянщиною, – УКУ

    Іван Вакарчук став першим міністром за часи незалежної України, який покінчив з імітацією реформ. Міністр, якому є за що подякувати! Так вважає в.о. ректора Українського католицького університету Тарас Добко, інформує прес-служба університету.

   «Я пишаюся, що понад два роки моїм міністром був Іван Вакарчук. Насамперед, він був справжнім міністром, міністром без лапок. З латини «міністр» означає того, хто служить, хто визнає над собою владу цінностей, які не зводяться до шкурного інтересу. Недаремно в англійській мові ще одним значенням слова minister є священик, а отже, той, чиє служіння людям відбувається у світлі правди і справедливості, яка більша за людські розрахунки. Вакарчук повернув цьому так часто надуживаному слову його справжній смисл і гідність. Дякую за Ваше служіння, пане Міністре.

   Іван Вакарчук став першим міністром за часи незалежної України, який покінчив з імітацією реформ. Якщо нинішню ситуацію порівняти з тим, що відбувалося до цього часу, то ми можемо зробити важливий висновок: при Вакарчуку закінчилася підміна понять, почалися справжні реформи, рух – нарешті почалася праця. Він мав достатньо відваги, щоб почати долати кризу довіри між державою і університетами, поступово відмовляючись від нав’язливого патерналізму у ставленні до академічних спільнот і відкриваючи їм двері до більшої автономії і більшої відповідальності за результати своєї праці. Вакарчук був незалежним міністром, цінував свою незалежність і шанував незалежність інших. Дякую за Вашу пошану до universitas profesorum et studiorum, пане Міністре!

   Ніколи мої молоді співвітчизники не одержували такого життєвого шансу розпочати доросле життя з чистим сумлінням і довірою до країни та свого шансу на гідне життя в ній, як це сталося за міністра Вакарчука. Впровадження зовнішнього незалежного оцінювання повернула молодим людям надію, що ця держава ще не цілком втрачена для цивілізованого життя. Вона повернула молодь цій країні. Вакарчук розірвав пуповину, яка зв’язувала нас з радянщиною, коли покінчив з інфалітизацією навчального процесу і створив нагоду для самостійного вибору студентами чверті своєї навчальної програми. Дякую за Вашу довіру до молодої людини, пане Міністре!

   Мені ніколи не було соромно за свого Міністра перед закордонними партнерами. Іван Вакарчук є людиною з європейським мисленням, інтелектуалом, який поєднує глибоке спеціалізоване знання в улюбленій ним фізиці та широке бачення світу, в якому є місце для Бога і віри, патріотизму і людської дружби. Вакарчук послідовно відстоював гідність і спроможність української мови у вищій школі. Дякую за Ваш патріотизм, пане Міністре!

   Я не намагаюся написати «ікону» Вакарчука. Ще древні нагадували, що кожному властиво помилятися. Errare humanum est. Мені доводилося публічно звертати увагу Міністра Вакарчука на те, що держава має сформувати нове й цілісне бачення вищої приватної освіти. Не можна, на мою думку, ставити наголос на якості як головному критерієві оцінки праці університетів і водночас надавати додаткові преференції для державних ВНЗ у їхній конкуренції на освітньому ринку. Не завжди вдавалося знайти порозуміння…

   І, все ж, Іван Вакарчук був на своєму місці. А тому для мене він так і залишиться Міністром, еталоном для вимірювання профпридатності будь-якого наступника на цій відповідальній посаді. Дякую Вам за Вашу працю, пане Міністре!», – йдеться у повідомленні.

Джерело: www.zik.com.ua


Категорія: МінОсвіти | Переглядів: 499 | Додав: Ю_Тригубець | Теги: Іван Вакарчук, Перший, міністр-реформатор | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]