Головна » 2009 » Листопад » 19 » У Франції за заперечення Геноциду вірмен покараний учень-турок
У Франції за заперечення Геноциду вірмен покараний учень-турок
12:45:58

  У Франції за заперечення Геноциду вірмен покараний учень-турок


  Тринадцятирічний французький школяр турецького походження Мустафа Доган був тимчасово виключений зі школи в Нансі за "заперечення геноциду вірмен", повідомляє турецьке видання Today's Zaman.

   Підставою для конфлікту послужила письмова робота з історії на тему подій 1915 року в Східній Анатолії. Школяр, що раніше вже мав декілька неприємних бесід з викладачем на цю тему, розсердився і написав: "Навіть якщо все так і було, вони на це заслужили". В інтерв'ю виданню Today's Zaman Мустафа уточнив, що вчитель погрожував поставити йому нижчу оцінку, якщо він продовжить стояти на своєму.

   Директор школи подзвонив батьку хлопчика прямо під час заняття і вимагав негайної зустрічі, стверджуючи, що Мустафа порушив закони Франції. Проте батько школяра Мехмет Доган, у свою чергу, звинуватив директора школи Франсіса Віньолу в расизмі і тиску на дитину. Батько підкреслив, що розділяє думку свого сина відносно геноциду, але додав при цьому: "Шкода, що він написав про те, що вони на це заслужили. Це їх розсердило".

   Подальша доля школяра повинна вирішитися 20 листопада. На цей день намічена зустріч Догана-старшого, офіційних представників європейської неурядової організації COJEP International та дирекції школи.

   Геноцидом вірмен прийнято називати серію трагічних подій 1915 років у Східній Анатолії, що відбулися під час російсько-турецької війни і стали причиною загибелі більше мільйона вірмен. До цих пір у світі немає єдиної думки, чи слід вважати ці події геноцидом. Проте, в 2001 році геноцид був визнаний таким нижньою палатою парламенту Франції. У 2006 там же пройшов законопроект, згідно якому кожному, хто заперечує факт геноциду вірмен, загрожує до року тюремного ув'язнення і штраф до 45 тисяч євро. Проте для того, щоб законопроект набрав чинності, його повинен схвалити Сенат - верхня палата парламенту Франції, чого до цих пір не сталося.

Джерело: www.osvita.org.ua



Переглядів: 477 | Додав: voronuxa | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]