Головна » 2009 » Листопад » 29 » У Києві прогнозується потреба у збільшенні кількості вчителів
У Києві прогнозується потреба у збільшенні кількості вчителів
20:21:44

У Києві прогнозується потреба у збільшенні кількості вчителів

    У 2012-2013 навчальному році в загальноосвітніх навчальних закладах столиці здобуватимуть освіту близько 260 тис. дітей, що на 31 тис. (12%) учнів більше, ніж цього навчального року (228 450 учнів). За інформацією фракції "Блоку Леоніда Черновецького", вже сьогодні у нових мікрорайонах в одному закладі навчається у середньому тисяча учнів, тобто для забезпечення навчання усіх дітей до 2012 року Києву необхідно побудувати ще 31 навчальний заклад. Відповідно, з’явиться нагальна потреба у збільшенні кількості вчителів. Саме тому фракція "Блоку Леоніда Черновецького" ні в якому разі не допустить жодного скорочення педагогічних кадрів столиці. Про це повідомляє прес-служба КМДА.

   "Наразі у місті Києві функціонує 450 загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності (без урахування вечірніх шкіл та спеціальних шкіл-інтернатів), де навчається 216518 учнів. У навчальних закладах нового типу та школах у мікрорайонах нової забудови чисельність учнів у класах вже сьогодні перевищує норми і складає в середньому до 37 учнів, у той час, як наповнюваність класів загальноосвітніх навчальних закладів не повинна перевищувати 30 учнів (відповідно до Закону України "Про загальну середню освіту"). Поява у ЗМІ інформації про те, що влада Києва збирається звільнити 10 тис. вчителів є неправдивою. Якщо навіть гіпотетично уявити, що таке відбудеться, то це призведе до того, що в класах буде навчатися по 47 учнів, що абсолютно неприпустимо.

   Ні депутати фракції "Блоку Леоніда Черновецького", ні особисто Київський міський голова, не допустять скорочення жодного вчителя в столиці", - заявив депутат Київради, заступник голови КМДА Віталій Журавський.

   Столиця вже сьогодні потребує і будівництва нових навчальних закладів, і збільшення кількості вчителів. Наразі у Києві 40% освітніх закладів нового типу (ліцеї, гімназії, спеціалізовані навчальні заклади), кількість навчальних годин в яких є значно більшою, ніж у загальноосвітніх навчальних закладах. Крім того, у 280 загальноосвітніх навчальних закладах різних типів і форм власності міста здійснюється апробація 52 експериментальних педагогічних програм. Ряд предметів у цих закладах вивчається експериментально, що також потребує збільшення педагогічного складу. Також, згідно з чинним законодавством, у зазначених навчальних закладах проводиться поділ класів на групи при вивченні окремих предметів та збільшується кількість годин на інваріативні курси. Відповідно до цього, кількість ставок учителів розраховується за навчальним планом і залежить від типу навчального закладу.

   Збільшення кількості вчителів вимагає також перехід на 12-річне навчання, запроваджене в Україні.

   "Цього року найбільшою за кількістю класів та учнів є паралель 9-х класів: 1045 класів, в яких навчається 26747 учнів (це перша паралель, де навчання здійснюється за новою 12-річною програмою), що призводить до збільшення кількості ставок. А найменшою на сьогодні є паралель 10-х класів: 302 класи, в яких навчається 6586 учнів (це остання паралель, де навчання здійснюється за старою 11-річною програмою).

   Також у найближчі п’ять років, через значне збільшення народжуваності, кількість першокласників у загальноосвітніх навчальних закладах міста постійно зростатиме і у 2012 році до перших класів підуть понад 28 тис. учнів. Крім того, модернізація змісту освіти в умовах переходу на 12-ти річний термін навчання вимагає пошуку нових оптимальних моделей організації навчально-виховного процесу. Зокрема, профілізації старшої школи та здійснення експериментальної педагогічної діяльності, що вимагає збільшення кількості вчителів, вихователів", - йдеться у заяві фракції "Блоку Леоніда Черновецького".

   Нагадаємо також, що Київ є мегаполісом і батьки, як правило, залишають своїх дітей у групах продовженого дня. Тому більшість навчальних закладів міста працюють у режимі повного дня, що також вимагає додаткових ставок вчителів.

   "Фракція "Блоку Леоніда Черновецького" ніколи не дозволить скорочувати кількість вчителів, адже тоді ми не зможемо забезпечити вчителями навчальні заклади столиці. Попередні заяви окремих державних службовців і політиків про можливість скорочення педагогічних кадрів у Києві є безпідставними та необґрунтованими. Навпаки, депутати фракції та особисто Леонід Черновецький завжди наголошували, що саме захист та допомога вчителям є одним з пріоритетних завдань міської влади. Саме за ініціативи

   "Блоку Леоніда Черновецького" столичні вчителі отримали муніципальну надбавку до посадового окладу. Саме ініціативою нашого Блоку було введення додаткових ставок вчителя фізичної культури у кожній школі. Ми завжди дбали і будемо дбати про людей, які навчають і виховують наших дітей, тобто формують майбутнє нації", - заявив Віталій Журавський.

   Він додав, що в місті Києві останніми роками постійно збільшується чисельність населення, у тому числі дітей, - тому столична влада будує нові навчальні заклади, відповідно зростає кількість учнівських місць та збільшується кількість учителів.

   Так, за останні 3 роки збудовано та реконструйовано більше закладів, ніж за попереднє десятиліття, а саме введено в дію 17 навчальних закладів. У наступному навчальному році планується введення ще 7 новобудов, а, значить, і збільшення необхідної кількості педагогічних працівників.

   Крім того, побудовано новий корпус для Київського міського університету імені Б.Грінченка, вартістю понад 100 млн грн, для підготовки та перепідготовки вчителів. Відновлено 419 груп у дошкільних навчальних закладах, а це рівнозначно введенню 35 нових дитсадків проектною потужністю по 220 місць. До початку 2009-2010 навчального року районними у м. Києві державними адміністраціями додатково введено в дію 31 групу, що дає можливість прийняти 620 дітей, а це майже 3 дитсадки на 220 місць кожний.

Джерело: www.osvita.org.ua
За матеріалами: www.kmv.gov.ua

Категорія: Школа | Переглядів: 471 | Додав: Ю_Тригубець | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]