Головна » 2009 » Листопад » 26 » Україна і Польща до Нового року відкриють спільний університет
Україна і Польща до Нового року відкриють спільний університет
09:58:22

Україна і Польща до Нового року відкриють спільний університет

У Варшаві 20.11.2009 р. відбулися завершальні переговори голови Комітету з питань науки і утворення парламенту України, Співголови депутатської групи Верховної Ради України по міжпарламентських зв'язках з Республікою Польща проф. Володимира Полохала і Міністра освіти і науки України Івана Вакарчука з Міністром науки і вищого утворення Республіки Польща проф. Барбарою Кудрицькою.Предметом переговорів було відкриття спільного українсько-польського Європейського Університету.

     Підготовка до відкриття міжнародного учбового закладу стала результатом Меморандуму, підписаного в березні минулого року Прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко і Головою Ради Міністрів Республіки Польща Дональдом Туском.

     Університет матиме два структурні підрозділи – в Україні і в Польщі, але буде підпорядкований загальній Наглядовій Раді, утвореній за принципом паритетності. Ректором по черзі будуть українець і поляк. Так само за паритетним принципом сторони надаватимуть щорічне фінансування університету. Нагадаємо, що навіть в умовах фінансової кризи, за ініціативою парламентського Комітету з питань науки і освіти, Україна в «Законі про державний бюджет на 2009 рік» передбачила 7 млн. грн. на відкриття університету.

     Основою діяльності університету будуть загальні магістерські і докторські програми, навчання всіх студентів і аспірантів проходитиме обов'язково на території обох країн, а випускники отримуватимуть два дипломи про вищу освіту або про вчене звання. Польський кампус університету планується розташувати в місті Люблін, тоді як Український включатиме головний корпус в Києві і пограничну філію в Львові.

     Коментуючи досягнуті домовленості, професор Володимир Полохало відзначив: «Створення українсько – польського Європейського університету – це крок до європейського майбутнього України, оскільки саме вивчення польського досвіду інтеграції в ЄС і своя адаптація до українських умов буде однією з місій університету. Власне, сама діяльність університету спочатку базуватиметься на принципах і стандартах європейської системи вищої освіти, зокрема Болонської угоди. Українці і поляки разом зможуть пропонувати міжнародні учбові і дослідницькі програми, сповна конкурентоздатні до вимог Євросоюзу».

     Член робочої групи по підготовці Угоди про створення університету Сергій Таран відзначає, що важливим результатом функціонування міжнародного університету в Києві стане підготовка українських кадрів за європейськими стандартами, зокрема, для органів центральної влади, і це стане потужною складовою українських євродосягнень.

     Як пише "Gazeta Wyborcza" міська влада Любліна вже визначилася з приміщенням майбутнього університету, тоді як місце розташування українського в Києві повинно вирішитися вже найближчим часом, оскільки сторони домовилися невідкладно почати всі необхідні організаційні роботи з тим, щоб структурні підрозділи університету запрацювали вже до Нового року.

Джерело: www.profsoyuz.kh.ua
За матеріалами: www.pr.meta.ua

Категорія: МінОсвіти | Переглядів: 517 | Додав: voronuxa | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]